BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Friday, November 27, 2009

Salam AidilAdha

Salam to all my friends, families and bloggers. Nothing to say just wants to wish Salam Aidiladha for all Muslim around the world. It is nice to be at my hometown and together celebrated Aidiladha with all my family members. Unfortunately I have to get back to Setiu on Sunday (3rd Raya). When we talk about Aidiladha we will think about the sacrifice that we made. This sacrifice is not only for animals but also us as a human. As for me I sacrificed my time to be here at Setiu for the Graduated Employability Management Scheme (GEMS) programme. I remembered the first day I came for registration and the first week here, I always asked myself "what the heck am i doing here?" but then I try to remind myself that sometimes we have to trust and believe in ALLAH.

Frankly, I think a lot about myself, my family, my future especially my future career. I got confused about which area should I take. So now I just follow the flow. Maybe ALLAH already shows me the path but still I did not notice it. Yeah, I agree that sacrifice is easy to say but hard to do so. Before the end of year 2009, I hope to accomplish all my determinations although we have to accept- not all that we want we can get it.

Selamat Hari Raya Korban. Semoga pengorbanan yang kita lakukan akan sentiasa dirahmati dan diberkati oleh ALLAH swt.

Sunday, October 18, 2009

Rush Hour

Salam to all my friends and family. Syukur ke hadrat Ilahi kerana dengan limpah dan kurnianya (ayat skema..hehe) dapat saya bergelar graduan pada 13hb Oktober yang lepas. Maka teramatlah gembira, senang hati dan juga tidak senang hati (entah kenapa) selepas mendapat sijil dan transkrip. Namun saya sangat-sangatlah bersyukur sekali lagi sambil hati masih menuturkan 'unbelievable'. 17hb Oktober iaitu malam tadi saya selamat sampai di rumah ditemani bonda dan ayahanda yang disayangi dan dikasihi. Jambangan bunya yang ayahanda kasi pun dah layu(sudah aku jemur bagi kering kat luar). Namun hari ini- 18hb Oktober saya terpaksa berkejar ke Setiu, Terengganu untuk mengikuti on-site training selama 2 bulan. Maka salam 'busy' buat seketika dari saya. Salamxx.

Wednesday, September 9, 2009

090909

Happy birthday to me. Nothing to say just thanks to all my friend and my family for wishing me birthday. To show you my 'appreciation' I would like to write all your name here at my blog. (Those who SMS me only). Hehehehe..

Akma Talib.Aimi.Nini san.Ailyn Zarina.Olyn.C'Ana.K'Wa.K'Dah.Jeven

May ALLAH bless all of you.





Monday, August 24, 2009

Salam Ramadhan Al-Mubarak

Salam Ramadhan al-Mubarak to all muslim and muslimah all over the world especially for Bro Halim and Sis Fae 'nun jauh di sana'. To mum and dad, i really glad to spent full month of Ramadhan here with both of you and one week with my lil bro and big sis except 2nd sis (dun worry, i'll see u this Syawal..hehe). I do hope that this Ramadhan will be the best Ramadhan that I ever had in my life coz we never know what will happen in the future. So expect unexpected is something we should do or maybe we got to do, as I said we never know the future. But we all human and satisfaction is always in non-limitation. Because of this I do hope that this Ramadhan can make my life more valuable than before, more appreciation for being myself and iman is always with me. Tomorrow is the third Ramadhan and may ALLAH bless all of us in IMAN and ISLAM. Happy fasting and praying Tarawih for full month of Ramadhan..Salam.


Friday, August 21, 2009

No Respect for Non-respecter!

Hati seseorang insan itu tidak dapat diduga sama sekali namun hitam putihnya dapat dikenali melalui butir percakapan mahupun gaya yang dipamerkan (physical appearance). Kali ini dan sekali lagi saya sangat dukacita apabila mendengar perkataan ‘bodoh’ ditujukan kepada saya. Sangat menyeksakan hati dan perasaan apabila mendengar perkataan itu apatah lagi bukan hanya ‘bodoh’ yang dilemparkan kepada saya tetapi ‘buta’ dan sebagainya (malas nak ungkit balik..buat sakit hati aku je). Kisah yang sama namun berlainan situasi. Sebuah kisah mengenai budaya menghormati di kalangan golongan tua dan muda. Banyak juga cerita yang saya dengar dari calon-calon yang mengambil ujian memandu mengenai pegawai JPJ memarahi mereka atau rakan mereka dengan perkataan ‘bodoh’, ‘buta’, membawa kereta dengan halaju yang terlalu ‘slow’ membuatkan mereka fade up dan sebagainya. Namun saya difahamkan pegawai JPJ atau sebagai penilai tidak boleh bercakap dengan calon. Mereka hanya boleh mengarahkan jalan mana yang harus ditujui dan membuat penilaian mereka berdasarkan cara pemanduan calon sepanjang perjalanan dan pemanduan tersebut.

Sesungguhnya pegawai JPJ atau penilai adalah manusia bukannya robot. Maka mereka mempunyai keinginan untuk bercakap atau berkomunikasi dengan calon. Tidak salah rasanya jika penilai ini bercakap dengan calon kerana komunikasi dapat membantu calon untuk bertenang dan tidak gugup sepanjang ujian pemanduan. Namun ketenangan itu hanya dapat diperolehi jika komunikasi positif yang berlaku. Jika komunikasi negatif yang berlaku maka masalah seperti gangguan emosi semasa memandu boleh menyebabkan kesan yang negatif juga kepada hasil pemanduan calon. Saya hanya tersenyum mendengar cerita mengenai komunikasi negatif yang berlaku kepada calon-calon di akademi memandu tersebut sambil hati saya berkata – “biaselah tu..”. Tetapi apabila terjadi kepada diri saya sendiri barulah saya memahami perasaan yang dialami oleh semua calon tersebut.

Sememangnya penilai tidak wajar berkata sedemikian. Mungkin juga kami bodoh dalam pemanduan tetapi layakkah mereka memanggil kami bodoh sedangkan selama ini bukannya mereka yang mengajar kami memandu. Hmmm..mungkin juga bodoh itu ditujukan kepada guru-guru yang mengajar kami memandu? Siapa tahu? Buta? Mungkin juga kami buta tetapi sangatlah ajaib kerana kami masih lagi mampu memandu dengan membawa mereka bersama duduk di sebelah menilai dari awal hingga akhir dengan selamat tanpa ada luka secara fizikal mahupun mental. Sebaliknya kami yang mengalami kelukaan dalaman kerana terpaksa bersabar menahan segala cemuhan yang dilemparkan. Tidak semua penilai begitu namun pernahkah anda mendengar peribahasa ini- “Kerana nila setitik, rosak susu sebelanga” atau “Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata badan binasa”. Seperti yang saya katakan tadi penilai bukannya robot tetapi manusia yang ada hadnya. Mungkin penilai kepenatan kerana terpaksa menilai ramai calon dan mungkin juga kelaparan, namun tidakkah penilai terfikir calon juga manusia bukannya robot. Mungkin ada calon yang tidak sempat bersarapan atau kepenatan terpaksa menunggu dengan lamanya giliran mereka tambahan pula perasaan gugup dan rungsing bermain di fikiran mereka –lulus atau gagalkah mereka? Dan inilah yang saya ingin sampaikan iaitu budaya hormat menghormati serta saling memahami.

Adakah usia yang jauh lebih tua, berkerjaya dan berpengalaman membuatkan mereka mengeluarkan kata-kata bodoh, buta dan sebagainya? Sesungguhnya kami golongan muda amat mengalu-alukan teguran dari golongan ini namun tidak susah dan sukar rasanya jika golongan yang berpengalaman ini melakukan teguran itu dengan cara berhemah kan? Seorang guru yang saya kenali pernah memberikan ucapan ini kepada kami semasa di sekolah menengah dahulu – “when I am meeting with someone new I will show them my respect but if they show me no respect then I will give them no respect at all…” Sehingga hari ini saya masih lagi bersetuju dengan prinsip yang dipegang oleh guru tersebut. Semasa ujian pemanduan itu berlangsung saya hanya mendiamkan diri dan memohon maaf apabila penilai itu mengeluarkan perkataan bodoh, buta dan sebagainya (I already show my respect). Oleh kerana penilai itu terus mencemuh dan menghina diri saya walaupun selepas saya memohon maaf maka tindakan saya membuat aduan kepada pihak yang sepatutnya merupakan perkara yang sangatlah wajar(no respect for non-respecter right?). Semoga kisah ini dapat memberi pedoman kepada sahabat-sahabat pembaca yang saya hormati sekalian. Sekadar untuk mengingatkan diri bahawa dunia ini bukan hanya kita seorang diri tetapi ramai lagi. Maka hormat menghormatilah sesama sendiri dan saling memahami kerana hidup ini hanyalah sekali. Tiada yang sempurna di dunia ini kerana sebijak-bijak mana manusia pun ada juga perkara yang masih golongan bijak pandai tidak ketahui. Wassalam.

Thursday, August 6, 2009

Once Upon a Time - Back To Sabah

Going back to Sabah is the hard thing to do especially for someone like me who having the tough moments for 3 years lately. Yeah..sure it is not easy to forget but I tried my best to remember only the good old days (hehehe). Flying with MAS wings is the best experience especially when you got the low price tickets. 26th July 2009 was the date that me and my friend Aini went to Sabah. Well of course Aini got the same feeling as me - a feeling that really hard to describe. First I went to Kuala Lumpur alone from Kota Bharu, then at KLIA, I meet some of my friends (Aminah, Ninot, Yann, Shikeen and Anees) before me and Aini continue our journey with flight MH2616 to Kota Kinabalu. Of course I always bring my camera to capture the memories that cannot be describe with writing and here the memories. For Aloy, some of the PC Fair pixs are dedicated just for you. Enjoice~







Thursday, July 23, 2009

My new blog

Salam and hi to all of you here. Thanks for viewing my blog page. For those who are interested in downloading the free mp3s you can download more here at www.ceriteraceria@blogspot.com. or go to 'Check Tis Out' at this blog and click 'More free mp3 download'. And to all Jesse McCartney fan, his free mp3 download also available here. Enjoys..

Tuesday, July 21, 2009

Free Mp3 Download and Twilight Series

Salam. Those who are interested to download some of my songs collection, you can download for free here in my blog. There are only few of my songs collection yang sempat saya uploadkan. Others mp3 will be upload at any time. Twilight novel version pdf juga ada saya uploadkan buat 'kipas susah nak mati' @ die hard fan Twilight. Any problem regarding to the links please do inform me. Thanks n enjoy ur reading while listening!!

Kisah Seorang Ibu Misali

IBU MISALI

OLEH NORHASHIMAH HASHIM

PENERIMA ketiga berjalan perlahan-lahan turun dari pentas. Di lehernya, telah terkalung pingat "Ibu Misali". Tangan kanannya menggenggam erat satu sampul dan segulung sijil. Tangan kirinya pula memegang beberapa hadiah iringan. Anaknya setia melangkah di sisi.

"Sekarang ...," suara pengacara majlis bergema kembali, "Tibalah kita kepada penerima anugerah "Ibu Misali" yang terakhir. Penerima ini agak lain daripada yang lain dan sungguh istimewa. Untuk itu, dipersilakan Puan Afifah Rashid naik ke pentas bersama- sama Cik Nurul Humairah, untuk tampil memperkenalkan ibunya. Dipersilakan. "

Mataku tercari-cari pasangan ibu dan anak yang bakal mengambil tempat itu. Di barisan penonton paling hadapan, aku dapati seorang anak gadis berkulit hitam manis dan bertubuh tinggi lampai, sedang berusaha memujuk seorang wanita dalam lingkungan usia 60-an untuk bangun.

Aneh, kenapa ibu yang seorang ini nampaknya begitu keberatan untuk naik ke pentas? Kenapa dia tidak seperti tiga orang penerima sebelumnya, yang kelihatan begitu bangga menapak naik ke pentas, sebaik sahaja mereka dijemput?

Hampir lima minit kemudian, barulah tampak si anak gadis yang memakai sepasang kebarung bertanah ungu dan berbunga merah jambu serta bertudung ungu kosong, bersusah payah memimpin ibunya naik ke pentas.

Ibu itu pun menduduki kerusi yang telah diduduki oleh tiga orang penerima sebelumnya. Anak gadis itu kemudiannya beredar ke pembesar suara. Dia beralih pandang kepada ibunya yang hanya tunduk memerhati lantai pentas.

'Pelik sungguh ibu yang seorang ini. Lagaknya bukan lagak orang yang akan menerima anugerah. Dia tak ubah seperti seorang pesalah yang sedang menanti hukuman. Duduknya serba tak kena. Sekejap beralih ke kanan, sekejap berpusing ke kiri. Tangannya menggentel-gentel baju kurung biru muda yang dipakainya.'

Dehem si anak dalam pembesar suara membuat aku sedikit tersentak.
Tumpuanku yang sekian lama terhala ke pentas, aku alihkan pada buku notaku. Aku menconteng-conteng helaian yang masih putih bersih itu untuk memastikan penku dalam keadaan yang baik. Kemudian, aku memeriksa kameraku. Filemnya masih ada. Baterinya masih dapat bertahan.

Sempat juga aku mengerling rakan-rakan wartawan dari syarikat akhbar dan majalah lain yang duduk di kiri kananku. Nampaknya, pen sudah berada dalam tangan masing-masing. Mata mereka sudah terarah kepada ibu di atas pentas dan anak yang sudah pun memulakan bicaranya dengan bismillah dan, memberi salam.

Aku tersenyum dan mengangguk kepada rakan- rakan wartawan yang duduk semeja denganku. Tetapi, senyuman dan anggukanku sudah tidak sempat mereka balas. Aku lantas mengemaskan dudukku mencari posisi yang paling selesa.

"Pertama sekali, saya ingin memanjatkan rasa syukur ke hadrat Allah, kerana dengan izin-Nyalah saya dan, mak berada dalam majlis yang gilang-gemilang ini. Seterusnya, saya ingin merakamkan penghargaan saya kepada pihak penganjur yang telah mempertimbangkan mak saya sebagai, salah seorang penerima anugerah "Ibu Misali" tahun ini."


Suasana menjadi sunyi. Hadirin memberi tumpuan sepenuhnya kepada percakapan gadis itu.

"Sebetulnya, ketika saya kecil, saya memang membenci mak. Darjah kebencian itu meningkat setelah saya mendapat tahu Puan Afifah hanyalah mak angkat saya. Pada masa yang sama, saya merasakan sayalah anak yang paling malang , disisihkan oleh ibu sendiri, dan diperhambakan pula oleh mak angkat untuk membantu menjaga anak-anak kandungnya"


"Membantu menjaga anak- anak kandungnya? Mungkin, persoalan itu sedang pergi balik dalam benak tuan-tuan dan puan-puan sekarang. Persoalan itu pasti akan terjawab sebentar lagi, apakala saya mempertontonkan rakaman video yang memaparkan kehidupan anakanak kandung mak. Sebelum itu, saya harus menegaskan bahawa anak-anak yang bakal hadirin lihat nanti bukan terdiri daripada doktor, peguam, jurutera, pensyarah, ahli perniagaan, pemimpin masyarakat, dan guru, seperti mana anak ketiga-tiga "Ibu Misali" yang baru menerima anugerah sebentar tadi."
Suara hadirin yang kehairanan mula kedengaran.

"Inilah dia abang-abang dan kakak- kakak saya!" suara hadirin semakin kedengaran. Mereka tidak dapat membendung rasa kekaguman.

"Yang mengeluarkan berbagai-bagai bunyi itu, Abang Long. Yang sedang merangkak ke sana ke mari itu, ialah Kak Ngah. Yang sedang mengesot ke ruang tamu itu, ialah Abang Alang. Yang sedang berjalan sambil berpaut pada dinding itu, ialah Kak Anjang. Yang sedang berjalan jatuh dari dapur ke dalam bilik itu, ialah Abang Andak."

"Seperti yang tuan-tuan dan puan-puan saksikan, tahap kecacatan fizikal dan mental abangabang dan, kakak-kakak saya tidak sama. Daripada yang tidak boleh bercakap dan bergerak langsung, seperti bayi yang baru lahir hinggalah kepada yang boleh berjalan jatuh dan, bercakap pelat-pelat, seperti budak berumur satu atau, dua tahun."
Hadirin yang sebentar tadi bingit suaranya kini terdiam kembali. Mereka menonton video yang sedang ditayangkan itu dengan khusyuknya.

"Untuk pengetahuan semua, abang-abang dan kakak-kakak saya, telah menjangkau usia 20-an dan, 30-an. Namun, meskipun telah dilatih dengan sungguh-sungguh, mereka masih belum pandai mengurus makan minum dan berak kencing mereka sendiri. Lihatlah betapa sukarnya mak hendak melayan makan dan, pakai mereka."
"Sewaktu saya berusia enam atau, tujuh tahun, saya sering mencemburui abang-abang, dan kakak-kakak kerana mereka, mendapat perhatian istimewa daripada mak. Saya iri hati melihat mak memandikan mereka. Saya sakit hati melihat mak menyuap mereka. Sedang saya disuruh buat semua itu sendiri."

"Mirah dah besar, kan ? Mirah dah boleh uruskan diri Mirah sendiri, kan ?" Lembut nada suara mak tiap kali dia memujuk saya. Namun, kelembutan itu telah menyemarakkan api radang saya

"Tapi, mak tak adil!" Saya kerap membentak. "Mak buat segalagalanya untuk kakak- kakak dan abang- abang. Kalau untuk Mirah, mak selalu berkira!"

"Mirah, abang-abang dan kakak-kakak Mirah tidak secerdas Mirah. Mereka cacat!" Berkali-kali mak menegaskan kepada saya. "Sebab itulah mak terpaksa membantu mereka."


"Mereka cacat apa, mak?" Saya membeliakkan mata kepada mak. "Semua anggota mereka cukup. Kaki dan tangan mereka tidak kudung. Mata mereka tidak buta. Yang betulnya, mereka malas, mak!"

"Mirah ... Mirah belum faham, sayang." Suara mak akan menjadi sayu tiap kali dia mempertahankan kakak-kakak dan abang-abang saya. Tetapi, kesayuan itu tidak pernah mengundang rasa simpati saya.

"Apabila difikirkan kembali, saya merasakan tindakan saya itu terlalu bodoh. Abang-abang dan kakak-kakak tak pernah kacau saya. Mak pun cuma sekali-sekala saja meminta bantuan saya menyuapkan mereka makan atau menukar kain lampin mereka. Itu pun saya tidak pernah ikhlas menolong.
Saya akan merungut tidak henti-henti sepanjang masa saya melakukan itu. Jika makanan yang saya suap tumpah atau jika abang-abang dan kakak-kakak terkencing atas tangan saya, ketika saya sedang menyalin kain lampin mereka, tangan saya ringan saja mencubit atau menampar mereka. Saya tahu mereka tidak pandai mengadu perbuatan jahat saya kepada mak. Ketika itu, memang saya langsung tidak punya rasa hormat kepada abang-abang dan kakak-kakak. Kepada saya, kehadiran mereka menyusahkan hidup saya."

"Hantarlah abang-abang dan kakak-kakak ke rumah kebajikan, mak." Saya pernah mengusulkan kepada mak, ketika saya berusia sepuluh tahun.
"Lepas itu, mak dan ayah boleh hidup senang-lenang macam mak dan ayah orang lain. Mirah pun takkan rasa terganggu lagi."

"Mereka anak-anak mak, Mirah. Jadi, maklah yang patut jaga mereka, bukan petugas-petugas di rumah kebajikan." Begitu reaksi mak setiap kali saya mencadangkan hal itu.

"Saya langsung tidak menghormati, apatah lagi mengagumi pendirian mak.
Mak memang sengaja menempah masalah. Mak tidak menghargai jalan keluar yang telah sedia terentang di hadapannya."

"Rasa geram dan marah saya sampai ke puncaknya, semasa saya berusia dua belas tahun. Pada hari itu, mak demam teruk hingga tidak dapat bangun. Ayah terpaksa ambil cuti untuk membawa mak ke klinik. Lalu, saya ditinggalkan untuk menjaga abang-abang dan kakak-kakak di rumah.
Sebelum meninggalkan rumah, biarpun dalam keadaan yang lemah, berkali-kali mak sempat berpesan kepada saya, agar jangan lupa memberi abang-abang dan kakak-kakak makan, dan menukar kain lampin mereka."
Suasana dewan terus sunyi. Hadirin masih khusyuk mendengar cerita gadis itu.

"Itulah kali pertama saya ditinggalkan bersama-sama abang-abang dan kakak-kakak, selama lebih kurang lima jam. Jangka masa itu cukup menyeksakan. Kebetulan pada hari itu, abang-abang dan kakak-kakak benar-benar mencabar kesabaran saya. Entah mengapa Abang Long enggan makan. Jenuh saya mendesaknya. Abang Alang dan Kak Ngah pula asyik mencirit saja. Letih saya menukar kain lampin mereka. Abang Andak pula, asyik main air ketika saya memandikannya. Basah lencun baju saya dibuatnya. Kak Anjang pula, asyik sepahkan nasi dan tumpahkan air.
Penat saya membersihkannya. "


"Apabila mak dan ayah pulang, saya sudah seperti kain buruk, tubuh saya lunyai. Saya sudah tidak berupaya melihat muka mak dan ayah. Saya terus melarikan diri ke rumah ibu kandung saya, yang terletak di sebelah rumah mak. Begitulah lazimnya. Apabila fikiran saya terlalu kacau, saya akan ke rumah ibu untuk mencari ketenangan."

"Ibu!" Saya menerpa masuk lalu memeluk ibu. "Kenapa ibu bagi Mirah kepada mak? Kalau ya pun ibu tidak suka Mirah, bagilah Mirah pada orang lain yang lebih menyayangi Mirah, bukan mak."

"Mirah!" Ibu merangkul saya. " Kan dah berkali-kali ibu tegaskan yang ibu bagi Mirah kepada mak bukan kerana ibu tak sayang Mirah."

"Lazimnya ibu akan membuka kembali lipatan sejarah hidupnya apabila situasi itu berlaku. Ibu ialah kakak mak. Ibu sakit teruk setelah melahirkan saya. Selama berbulan-bulan ibu terlantar di hospital, mak yang telah menjaga saya. Setelah ibu sembuh, ibu dapat lihat sendiri betapa gembiranya mak dapat menjaga seorang anak normal.

Justeru, ibu tidak sampai hati hendak memisahkan kami."

"Ibu telah berasa betapa nikmatnya menjaga tujuh orang anak yang pintar dan cerdas. Jadi, biarlah nikmat itu turut dirasakan oleh mak pula dengan menjaga Mirah. Lagipun, dengan menyerahkan Mirah kepada mak, ibu masih dapat melihat Mirah membesar di hadapan mata ibu, walaupun Mirah tinggal bersama-sama mak. Dari pemerhatian ibu, ibu rasa, mak lebih menyayangi Mirah berbanding dengan anak anaknya yang lain."

"Sayang apa? Ibu tahu tak yang rumah tu macam neraka bagi Mirah? Ibu tahu tak yang Mirah ni tak ubah seperti hamba di rumah tu?"

"Jangan besar-besarkan perkara yang kecil, Mirah. Ibu tahu sekali-sekala saja mak membebankan Mirah dengan kerja-kerja rumah dan tugas menjaga abang-abang dan kakak-kakak Mirah. Itu pun Mirah buat tidak sesungguh hati. Nasi mentahlah, lauk hanguslah, abang-abang, dan kakak-kakak kena lempanglah."

"Mak adu semua kepada ibu, Ya?" Saya masih mahu berkeras meskipun saya tahu saya bersalah.

"Mak jarang-jarang mengadu keburukan Mirah kepada ibu. Ibu sendiri yang kerap mengintai Mirah dan melihat bagaimana Mirah melaksanakan suruhan mak."

"Saya tunduk. Saya sudah tidak sanggup menentang mata ibu."

"Ibu malu, Mirah. Ibu mengharapkan kehadiran Mirah di rumah mak kau itu dapat meringankan penderitaan mak.

Tetapi, ternyata kehadiran Mirah di rumah itu menambahkan beban mak."

"Saya benar-benar rasa terpukul oleh kata-kata ibu."

"Ibu rasa, apa yang telah mak beri kepada Mirah, jauh lebih baik daripada apa yang diberi kepada anak-anaknya sendiri. Mirah dapat ke sekolah. Kakak-kakak dan abang-abang Mirah hanya duduk di rumah. Mirah dapat banyak pakaian cantik. Sedang anak-anak mak yang lain pakaiannya itu-itulah juga. Setiap kali Mirah berjaya dalam peperiksaan, mak sungguh gembira. Dia akan meminta ibu tolong menjaga abang-abang dan kakak-kakak kerana dia nak lihat Mirah terima hadiah."

"Saya tidak sanggup mendengar kata-kata ibu selanjutnya, bukan kerana saya tidak mengakui kesalahan saya, tetapi kerana saya benar-benar malu."

"Saya meninggalkan rumah ibu bukan kerana berasa tersisih daripada ibu kandung sendiri, atau berasa kecewa sebab tidak mendapat pembelaan yang diharap- harapkan. Saya meninggalkan rumah ibu dengan kesedaran baru." "Sesampainya saya ke rumah tempat saya berteduh selama ini,saya dapati mak yang belum sembuh betul sedang melayan kerenah abang-abang dan kakak-kakak dengan penuh sabar. Saya terus menghilangkan diri ke dalam bilik kerana saya dihantui oleh rasa bersalah. Di dalam bilik, saya terus resah-gelisah. "

"Mirah," panggilan lembut mak seiring dengan bunyi ketukan di pintu bilik saya. "Mirah."

"Saya cepat-cepat naik ke atas katil dan memejam mata, pura-pura tidur."

"Sejurus kemudian, terdengar bunyi pintu bilik saya dibuka. "Mirah dah tidur rupa-rupanya! Kesian. Tentu Mirah letih menjaga abang-abang dan kakak- kakak semasa mak, ke klinik siang tadi. Maafkan mak, sayang. Mak tahu Mirah masih terlalu muda untuk memikul beban seberat itu. Tapi, keadaan benar- benar terdesak pagi tadi, Mirah. Mak janji, lain kali mak tak akan kacau Mirah lagi. Mak akan meminta ibu atau orang lain menjaga abang- abang dan kakak-kakak kalau mak terpaksa tinggalkan rumah"

Sepanjang mak berkata-kata itu, tangan mak terus mengusap-usap dahi saya. Suara mak tersekat-sekat. Saya terlalu ingin membuka mata dan menatap wajah mak ketika itu.

"Mirah, mak tahu Mirah tak bahagia tinggal bersama-sama mak."

Suatu titisan air mata gugur di atas dahi saya. Kemudian, setitik lagi gugur di atas pipi saya. Selepas itu, titisan-titisan itu kian rancak gugur menimpa serata muka dan leher saya.

"Walau apa pun tanggapan Mirah kepada mak, bagi mak, Mirah adalah segala-galanya. Mirah telah menceriakan suasana dalam rumah ini. Mirah telah menyebabkan mak berasakan hidup ini kembali berharga. Mirah telah. ..."

"Mak!" Saya lantas bangun lalu memeluk mak. Kemudian, tiada kata-kata yang lahir antara kami. Yang kedengaran hanyalah bunyi sedu-sedan dan esak tangis.


Peristiwa pada hari itu dan, pada malamnya telah mengubah pandangan saya terhadap mak, abang-abang dan kakak-kakak. Saya mula merenung dan menilai keringat mak. Saya mula dapat menerima keadaan kakak- kakak dan abang- abang serta belajar menghormati dan, menyayangi mereka.

Keadaan dewan menjadi begitu sunyi seperti tidak berpenghuni sejak gadis itu berbicara.

Setelah meraih kejayaan cemerlang dalam peperiksaan penilaian darjah lima , saya telah ditawarkan untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat menengah, di sebuah sekolah berasrama penuh. Saya telah menolak tawaran tersebut.

"Kenapa Mirah tolak tawaran itu?"

"Bukankah di sekolah berasrama penuh itu Mirah boleh belajar dengan sempurna?"

"Betul tu, Mirah. Di sana nanti Mirah tak akan berdepan dengan gangguan daripada abang-abang dan kakak-kakak! "

"Mirah tak menyesal ke, kemudian hari nanti?"

Bertubi-tubi mak dan ayah menyoal. Mata mereka tidak berkelip-kelip memandang saya.

"Mak, ayah." Saya menatap wajah kedua-dua insan itu silih berganti.
"Mirah ingin terus tinggal di rumah ini. Mirah ingin terus berdamping dengan mak, ayah, abang-abang dan kakak-kakak. "

"Tapi, boleh ke Mirah buat ulang kaji di rumah? Pelajaran di sekolah menengah itu, bukannya senang." Mak masih meragui keupayaan saya.

"Insya-Allah, mak. Mirah rasa, Mirah dapat mengekalkan prestasi Mirah semasa di sekolah menengah nanti," balas saya penuh yakin.

Mak dan ayah kehabisan kata-kata. Mulut mereka terlopong. Mata mereka terus memanah muka saya. Garis-garis kesangsian masih terpamer pada wajah mereka. Sikap mak dan ayah itu telah menguatkan azam saya untuk terus menjadi pelajar cemerlang, di samping menjadi anak dan adik yang baik.

Selama di sekolah menengah, mak sedapat mungkin cuba membebaskan saya daripada kerjakerja memasak dan mengemas rumah, serta tugas menjaga makan pakai abang-abang dan kakak-kakak kerana takut pelajaran saya terganggu. Sebaliknya saya lebih kerap menawarkan diri untuk membantu, lantaran didorong oleh rasa tanggungjawab dan timbang rasa.

Gadis yang bernama Nurul Humairah itu terus bercerita dengan penuh semangat, apabila melihatkan hadirin di dalam dewan itu mendengar ceritanya dengan penuh minat.

"Saya terpaksa juga meninggalkan rumah sewaktu saya melanjutkan pelajaran di Universiti Kebangsaan Malaysia . Di sana saya membuat pengkhususan dalam bidang pendidikan khas. Bidang ini sengaja saya pilih kerana saya ingin menabur bakti kepada segelintir pelajar yang kurang bernasib baik. Di samping itu, pengetahuan yang telah saya peroleh itu, dapat saya manfaatkan bersama untuk abang-abang dan kakak-kakak. "

"Kini, telah setahun lebih saya mengharung suka duka, sebagai seorang guru pendidikan khas di kampung saya sendiri. Saya harus akui,segulung ijazah yang telah saya miliki tidak seberapa nilainya, berbanding dengan mutiara-mutiara pengalaman yang telah mak kutip sepanjang hayatnya."

"Sekarang, saya lebih ikhlas dan lebih bersedia untuk menjaga abang-abang dan kakak-kakak. Pun begitu, hati ini sering tersentuh apabila beberapa kali saya terdengar perbualan mak dan Ayah."

"Apa akan jadi kepada kelima-lima orang anak kita itu lepas kita tak ada, bang?" suara mak diamuk pilu.

Ayah akan mengeluh, kemudian berkata, "Entahlah. Takkan kita nak harapkan Mirah pula?"

"Mirah bukan anak kandung kita." Mak meningkah. "Kita tak boleh salahkan dia kalau dia abaikan abang-abang dan kakak-kakaknya. "

"Mirah nak tegaskan di sini, mak, yang Mirah akan membela nasib abang-abang dan, kakak-kakak lepas mak dan ayah tak ada. Ya, memang mereka bukan saudara kandung Mirah. Tapi, tangan yang telah membelai tubuh Mirah dan tubuh mereka adalah tangan yang sama. Tangan yang telah menyuapkan Mirah dan mereka, juga tangan yang sama. Tangan yang memandikan Mirah dan mereka, adalah tangan yang sama, tangan mak."

Kelihatan gadis yang berkebarung ungu, berbunga merah jambu itu, tunduk sambil mengesat air matanya dengan sapu tangannya. Kebanyakan hadirin, khususnya wanita turut mengesat air mata mereka.

Gadis itu menyambung bicaranya. Tiga bulan lalu, saya terbaca mengenai pencalonan anugerah "Ibu Misali" dalam akhbar. Saya terus mencalonkan mak, di luar pengetahuannya. Saya pasti, kalau mak tahu, dia tidak akan merelakannya. Saya sendiri tidak yakin yang mak akan terpilih untuk menerima anugerah ini, sebab anak- anak mak bukan terdiri daripada orang-orang yang disanjung masyarakat, seperti lazimnya anak- anak "Ibu Misali" yang lain.

"Lorong dan denai kehidupan yang orang-orang seperti mak lalui mempunyai banyak duri dan, ranjau berbanding dengan ibu-ibu lain. Betapa keimanan mak tidak tergugat biarpun berdepan dengan dugaan yang sebegini hebat. Tiada rasa kesal. Tiada rasa putus asa. Tidak ada salah-menyalahkan antara mak dan ayah."

"Maafkan Mirah sekali lagi, mak. Hingga ke saat- saat terakhir tadi, mak masih tidak menyenangi tindakan Mirah mencalonkan mak, untuk menerima anugerah ini. Mak merasakan diri mak terlalu kerdil lebih-lebih lagi setelah mak mendengar pengisahan "Ibu Misali" pertama, kedua dan ketiga. Berkali-kali mak tegaskan yang mak menjaga anak-anak mak bukan kerana mahukan anugerah ini, tapi kerana anak-anak adalah amanah Tuhan."

"Saya ingin jelaskan di sini bahawa saya mencalonkan mak untuk anugerah ini, bukan dengan tujuan merayu simpati. Saya cuma berharap kegigihan dan ketabahan mak akan dapat direnung oleh ibu-ibu lain, terutama ibu-ibu muda yang senang-senang mendera dan mencampakkan anak mereka yang cornel, segar-bugar serta sempurna fizikal dan, mental."

"Sebagai pengakhir bicara, sekali lagi saya ingin merakam penghargaan saya kepada pihak penganjur, kerana telah mempertimbangkan mak saya sebagai salah seorang penerima anugerah "Ibu Misali" tahun ini. Semoga pemilihan mak ini akan memberi semangat baru kepada ibu-ibu lain yang senasib dengan mak."

"Sekian, wassalamualaikum warahmatullah. "

Gadis itu beredar meninggalkan pembesar suara.

Penku telah lama terbaring. Buku notaku telah lunyai dek air mataku sendiri. Bahuku dienjut-enjut oleh sedu- sedanku. Pandanganku menjadi kabur. Dalam pandangan yang kabur-kabur itu, mataku silau oleh pancaran cahaya kamera rakan semejaku. Aku segera mengangkat kameraku dan menangkap gambar secara rambang tanpa mengetahui sudut mana atau, apa sebenarnya yang telah menarik perhatian wartawan-wartanan lain.

'Bertenang. Kau di sini sebagai pemberita. Kau seharusnya berusaha mendapat skop yang baik, bukan dihanyutkan oleh perasaan kau sendiri.'
Terdengar pesanan satu suara dari dalam diriku.

Lantas, aku mengesat air mataku. Aku menyelak buku notaku mencari helaian yang masih belum disentuh oleh air mataku. Aku capai penku semula.

"Demikianlah kisah pelayaran seorang ibu di samudera kehidupan yang tidak sunyi dari ombak dan badai. Sekarang, dijemput Yang Berbahagia Puan Sri Salwa Najwa dengan diiringi oleh Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan "Ibu Misali" untuk menyampaikan anugerah "Ibu Misali" serta beberapa hadiah iringan kepada Puan Afifah Rashid. Yang Berbahagia Puan Sri dipersilakan. "

Nurul Humairah membantu maknya bangun. Kemudian, dia memimpin maknya melangkah ke arah Yang Berbahagia Puan Sri Salwa Najwa. Lutut maknya menggeletar. Namun begitu kerana dia tidak berdaya menahan perasaannya dia terduduk kembali di atas kerusi.

Melihatkan itu, Yang Berbahagia Puan Sri Salwa Najwa sendiri datang mendapatkan Puan Afifah, lalu mengalungkan pingat itu. Setelah itu, beliau menyampaikan beberapa hadiah iringan. Air mata Puan Afifah berladung.

Tepukan gemuruh bergema dari segenap penjuru dewan. Sejurus kemudian, seorang demi seorang penerima anugerah "Ibu Misali" sebelumnya, naik ke pentas bersalaman dan berpelukan dengan Puan Afifah. Bertambah lebatlah hujan air mata penerima anugerah "Ibu Misali" yang terakhir itu.

Monday, July 20, 2009

Kami budak baru belajar..kalau salah tolong tunjukkan


Kerjaya sebagai guru memang menjadi pilihan namun apa yang akan terjadi jika kerjaya guru ini hanya kerana gaji dan kerja semata-mata? Jika kita bercakap mengenai guru pasti yang mula2 terbayang di minda kita ialah guru sekolah rendah dan menengah. Di peringkat institusi pengajian tinggi juga mempunyai guru atau lebih dikenali dengan nama pensyarah. Gelaran yang berbeza namun cri-cirinya tetap sama iaitu mengajar bukannya ‘mengajar’. Apa yang saya maksudkan ‘mengajar’ ini? ‘Mengajar’ students dengan cara memfailkan student tanpa bantuan daripada assessment yang diberi.




Sememangnya itulah lumrah bila berada di alam kampus. Istilah ‘manja’, ‘relax’, ‘menatang bagai minyak yang penuh’ tidak wujud dan sememangnya tidak boleh diwujudkan. Kesemua perkara harus dibuat dengan sendiri. Berfikiran kreatif dalam menyelesaikan semua masalah dan perkara perlu supaya diri kita tidak tertarik dengan ion-ion negatif atau diri kita yang menarik semua perkara-perkara negatif tersebut.




Berbalik kepada istilah ‘mengajar’ tadi. Kebanyakan pensyarah yang mempunyai istilah ‘mengajar’ hanya perlu membuat perkara-perkara seperti berikut untuk layak diberi istilah ‘mengajar’:


1. Masuk dewan kuliah
2. Buka slide/nota
3. Terangkan isi slide secara ringkas
4. Bagi tutorial
5. Bagi kuiz
6. Mid-term
7. Keluar dewan kuliah
8. Exam final

* 1, 2, 3, 4,5 dan 7 diulangi sehingga exam final.



Namun soalan-soalan bagi mid-term dan final tidak semestinya sama dengan nota. Tetapi kebanyakan pensyarah memberikan soalan yang mempunyai kaitan dengan apa yang diajar di dalam dewan kuliah dan nota yang diberikan. Walaubagaimanapun, malanglah nasib anda jika menemui pensyarah yang sangat tidak bermurah hati bukan sahaja kedekut dari segi pembahagian markah, assessment pun sengaja disusahkan dengan alasan supaya student2nya berdikari mencari jawapan bagi soalan2 tutorial yang tiada dalam nota-nota yang diberikannya. Dengan memberikan alasan mengapa pensyarah2 di negara kita tidak mencontohi pensyarah2 di luar negara?Apa perlukah kita mencontohi teknik2 pengajaran pensyarah2di luar negara? Mungkin contoh yang baik perlulah diteladani tetapi haruslah dilihat samada penerimaaannya bersesuaian dengan student di negara kita atau tidak.



Bagaimana harus kita meningkatkan kualiti pendidikan di peringkat institusi pengajian tinggi supaya melahirkan graduan yang berkualiti tinggi? Masalah yang harus difikirkan bersama bukan sahaja pensyarah, malah student2 yang bakal menjadi graduan di masa akan datang. Apa-apapun melentur buluh biarlah dari rebungnya barulah hasilnya pun dapat dilihat. Ini tidak, tinggal beberapa bulan sebagai student akhir tahun baru hendak ‘melentur’ dan terus ingin melihat hasilnya. Sudah tentulah hal ini bukan sahaja menyakitkan hati pensyarah itu sendiri malah student juga akan turut merasa hati kerana itulah yang akan berlaku bilamana guru memandang rendah dan hina pada student di saat student mula2 melangkahkan kaki masuk ke dalam dewan kuliah. Namun begitulah student – “kami budak baru belajar kalau salah tolong tunjukkan” bukan ‘ajarkan’.

Perkataan yang sama tetapi berlainan maksud. Contoh:


  1. Kalau kamu tidak faham mari cikgu ajarkan kamu (+ve)
  2. Meh aku ajar sket biar bagi paham. (-ve)


Fikir-fikirkanlah dan selamat beramal!




Sunday, July 19, 2009

1,2,3,4..


1, 2, 1, 2, 3, 4

Give me more lovin' than I've ever had
Make it all better when I'm feelin' sad
Tell me that I'm special even when I know I'm not

Make me feel good when I hurt s
o bad
Barely gettin' mad, I'm so glad I found you
I love bein' around you
You make it easy, it's as easy as 1, 2, 1, 2, 3, 4

There's only one thing to do
Three words for you I love you
There's only one way to say
Those three words and that's what I'll do, I love you

Give me more lovin' from the very start
Piece me back together when I fall apart
Tell me things you never even tell your closest friends

Make me feel good when I hurt so bad
Best that I've had, I'm so glad that I found you
I love bein' around you
You make it easy, it's as easy as 1, 2, 1, 2, 3, 4

There's only one thing to do
Three words for you I love you
There's only one way to say
Those three words and that's what I'll do, I love you
I love you

You make it easy, it's easy as 1, 2, 1, 2, 3, 4

There's only one thing to do
Three words for you I love you
There's only one way to say
Those three words and that's what I'll do, I love you
I love you

1, 2, 3, 4
I love you
I love you

Revolution

Ceriteraceria means 'cerita'-story then 'ceria'-cheerful. New name and new skin for my blog just to remind myself that everything in our life need to be change. I need to be cheerful. Yesterday was history but today is a reality. 'Gambate' for today then 'ceriteraceria' will now begin...

Wednesday, July 8, 2009

Timeless in TIME

We are already in July, 2009! 3 months left for my graduation day in this Oct. What I'm doing now? Of course I'm still not satisfied in my life especially during matriculation and university. But i can't go back to that time. Well satisfy or not, i am who i am now. Learning, searching, enjoying and relaxing still in mine. I try to keep moving forward without thinking any of my failure and gain more experience in order to make myself more reliable in any situation especially at difficult time. I still don't know what i really want in my life but i always trying to think and understand what valuable my life is. Time is precious and always gone. But I'm still here and trying to understand who am i in my family, friends and society. So... what am i suppose to do? Maybe one step at the time...

confused??? then try to get some sleep... then, get urself enjoy!!!

Tuesday, June 30, 2009

Just like the other days

Just like the other days. Same as today. 0830 until 1730 except for Thursday 1700, i will be at my industrial training. Then, as for Friday and Saturday it is time for my driving lesson (both car and motorcycle). Really excited to get the license.


My cousin's wedding.


A cute little boy that i meet at my cousin's wedding


Still that cute little boy


At another cousin's wedding


Still another cousin' wedding


My lovely 'anak sepupu' at another cousin's wedding

Just want to share sum of the pics from my cousin's wedding and another cousin's wedding. I like the wedding if only there are many children there..hehehe. If not . . sorry got to go home early..

Sunday, May 31, 2009

Kekeliruan Remaja?

Masalah tekanan atau stress sering dialami oleh golongan muda mahupun tua. Stress yang paling teruk pernah dialami oleh saya ialah ketika di sekolah menengah. Mungkin tidak ramai ibu bapa yang tahu bahawa anak-anak terutama remaja sangat mudah terjurus kepada masalah juvana terutama remaja lelaki. Mujurlah se ‘stress-stress’ saya pun saya masih lagi dapat berfikir dengan waras. Alhamdulillah dengan didikan ayahanda yang sangat tegas dan didikan agama dari bonda tercinta menjadikan diri saya sekarang. Sejujurnya pada awal remaja (sekolah rendah), saya tersangatlah nakal sehingga tengkingan dan jeritan maut, libasan rotan sudah menjadi perkara biasa di awal darjah 1( ingat lagi ayahanda berkata..umur 6 tahun dah boleh kena rotan). Saya pernah terjun tingkap bilik untuk cuba lari dari rumah (pergi umah atuk depan rumah saja). Mungkin itulah yang dialami oleh remaja-remaja masa kini terutama yang tinggal di bandar dan tidak pernah mengalami kesusahan dan keperitan hidup. Bila ada masalah sedikit terus pergi ke tempat-tempat hiburan. Mencuba perkara-perkara baru. Kalau perkara baru yang positif tidak mengapa, ini tidak. Hasilnya, kita boleh lihat remaja-remaja sekarang sering dilihat merokok, berseronok di pusat-pusat hiburan (clubbing), minum (alcoholic drinks), terlibat dengan drugs dan banyak lagi. Ibu bapa sememangnya harus berwaspada dengan anak-anak yang berada di institusi pengajian tinggi. Lagi jauh mereka dari ibu bapa lagi seronoklah mereka. Pulang ke rumah depan ibu bapa, pijak semut pun tak mati.



Jiwa remaja sememangnya sentiasa penuh dengan duka dan lara. Makin ditekan, makin ditolak. Makin dirapati, makin dijauhi. Makin disayangi, makin dibenci. Pada siapa harus kita menuding jari? Kebanyakan ibu bapa kadang-kadang tak mengerti. Pada mereka, anak-anak tak kan faham masalah mereka. Kadang-kadang mereka ingat mereka faham dengan masalah yang dihadapi oleh anak-anak mereka tapi sebenarnya langsung tidak. Siapa yang menderita? Anak-anak juga. Ada ibu bapa yang tak mengerti. Salahkan guru di sekolah. Tidak pandai mengajar anak-anak mereka. Haruslah ingat di mana mereka sebelum mereka ke sekolah kalau bukan di rumah? Anak-anak juga kenalah ingat dan sentiasa ingat. Kadang-kadang ayah dan ibu bukan sengaja untuk melupakan kita. Hanya sibuk untuk mencari rezeki. Buat siapa lagi kalau bukan untuk kita. Cubalah kita hargai dan fahami apa maksud mencari rezeki kerana kita juga bakal menjadi dewasa dan memasuki alam pekerjaan seterusnya berkeluarga dan menjadi ibu bapa. Apa yang kita lakukan pada hari ini akan dilakukan oleh anak-anak kita kelak. Dunia ini sememangnya ibarat roda yang berpusing. Siapa yang berada di atas akan berada di bawah dan yang di bawah akan berada di atas.



Pergolakan jiwa, kekeliruan dalam kehidupan dan tekanan perasaan merupakan perkara biasa yang akan dirasai oleh golongan remaja. Cara penyelesaiannya terserah pada diri sendiri. Jika ada yang bernasib baik, adalah insan-insan yang baik hati turut sama menolong. Yang tidak bernasib baik pula terjerumus dengan perkara-perkara negatif yang boleh membawa kepada kehancuran masa depan dan keselesaan yang hanya sementara. Cubalah yakin pada diri sendiri bukannya hanya mendengar suara hati yang kadang-kadang tidak membawa erti. Mungkin ada yang pernah berkata, waktu muda waktu untuk enjoy, bila dah tua nanti barulah buat ibadah. Ceteknya pemikiran insan yang pernah melafazkan kata-kata ini. Jika engkau cuba untuk membunuh diri sekalipun dan ALLAH mengatakan bahawa ajalmu belum tiba lagi maka nyawa itu masih lagi di badanmu. Namun jika engkau sukakan kehidupan dan tidak mahu mati maka itu juga tidak boleh ditentukan oleh dirimu kerana nyawa itu milik ALLAH. Boleh jadi hari ini, saat ini kita didatangi ajal walaupun diri masih lagi tidak bersedia. Oleh itu, buatlah ibadah seolah-olah esok sudah tiada dan bekerjalah bersungguh-sungguh seolah-olah kita hidup untuk selama-lamanya Tidakkah engkau mengerti bahawa maut itu boleh jadi datangnya bila-bila masa sahaja.




Islam bukan sahaja terletak pada IC tetapi hati dan nurani. Cubalah mendekati dan melaksanakan ibadah yang wajib dibuat setiap hari. Buat keluarga dan sahabat handai, kalian juga cubalah mengerti. Bukan hanya tahu memarahi dan menyakiti. Setiap yang bernyawa mempunyai hati dan perasaan. Apa salahnya kita saling memaafkan. Siapalah kita untuk mengadili sebuah kehidupan kerana itu hak peribadi dan ALLAH sahaja yang berhak mengadilinya. Menasihati dan mengingati boleh, memaksa jangan sekali. Remaja yang bijak adalah remaja yang memilih ALLAH sebagai cara penyelesaiannya. Pabila datang marahnya, dia akan mengambil wuduk dan melakukan solat sunat. Solat lima waktunya dijaga dengan baik supaya dirinya diajar untuk menepati waktu dan lebih berdisiplin. Bacaan al-Quran dijadikan amalan seharian untuk peringatan dan panduan dalam kehidupan sehari-harian. Ibadah sunat dilakukan buat mengisi kekosongan supaya diri tahan dengan dugaan dan cabaran yang kadang-kadang tak jemu-jemu bertandang.



Susahnya hendak melakukan kebaikan dan senangnya melakukan kejahatan. Susah-susah dahulu senang-senang kemudian. Hidup ini hanya sekali. Selepas hidup pasti datangnya mati. Percayalah adanya neraka dan syurga. Dunia hanyalah transit sementara. Saya bukanlah orang yang bijak pandai atau cuba untuk memandai-mandai. Belajar itu sudah menjadi keutamaan dalam hidup saya. Jika ada yang salah maka tegur-tegurlah. Inilah saya seadanya. Seorang insan yang bergelar manusia. Kadang-kadang sentiasa lalai dan lupa. Terima kasih untuk segalanya dan mohon maaf andai ada yang terkasar bahasa. Salam.



Sunday, May 24, 2009

Main Hati

Sakitnya hati bila dilukai oleh insan yang kita sayangi. Bahkan kalau digigit oleh kucing kesayangan pun ada yang menangis. Menangis bukan kerana kesakitan tetapi terkilan dengan sikap kucing kesayangan itu. Walaupun kita tahu hakikatnya kucing yang disayangi itu merupakan seekor binatang dan bukannya manusia serta kemungkinan untuk menggigit adalah tinggi. Seperti manusia juga, mungkin ada yang ditinggalkan teman lelaki yang memberi alasan kita terlalu baik untuknya. Terimalah seadanya bahawa – bahawa lelaki itu jahat! Jangan cuba untuk mengubah fakta dengan mengatakan kita yang bersalah dan terlalu banyak kelemahan sehingga si dia meninggalkan kita! Menangislah sepuas hati bukan untuk lelaki jahat itu tetapi kebodohan kita dalam mempercayai dan menyayangi insan jahat itu! Apa tidaknya? Kenapa memberi alasan kita terlalu baik buatnya? Mengapa tidak berterus terang? Setidak-tidaknya jujurlah pada diri sendiri dan orang yang pernah menyayangi anda wahai lelaki-lelaki yang tidak pandai bersyukur!


Lelaki memang pandai berkata-kata. Manis pula berbicara. Terimalah seadanya. Tidak percaya ? Tanyalah diri sendiri yang pernah bercinta dan ditinggalkan. Apa janji-janji manis yang pernah dileburkan dalam volcano cinta anda berdua suatu ketika dahulu ? Apa hasilnya ? Hanya asap-asap dan debu-debu beracun yang mampu membunuh seorang insan bergelar manusia apatah lagi hati seorang wanita. Mengakulah wahai lelaki-lelaki yang pernah bercinta dan lari dengan alasan-alasan yang tak munasabah, bak kata pepatah – habis madu sepah dibuang ! Itulah lelaki, yang manis mahu, yang masam, pahit, masin, pedas tak mahu. Katanya wanita banyak songeh, terlalu memilih atau jual mahal. Padahal menatang dulang, paku serpih, mengata orang dia yang lebih!


Tak usahlah membela diri dengan berkata “Dia tu memang playgirl, suka mainkan hati lelaki. Padanlah dengan muka dia..”. Maka apa kata wanita pula? Membalas dendam kerana hatinya pernah dipermainkan oleh seorang lelaki. Dia mencintai sepenuh hati namun si dia mencintai tak sampai sekerat hati. Apa yang nak dikatakan lagi ? Satu jari menuding, empat jari lagi kembali menuding kepada diri kita sendiri. Ini bukan kisah peribadi diri sendiri. Sekadar pemerhati dan pendengar yang baik hati. Tak mahu simpan untuk diri sendiri. Untuk dijadikan panduan buat wanita-wanita mahupun laki-laki. Jangan suka-suka nak main hati. Nanti ada pula yang sakit hati sampai sanggup nak bunuh diri (nauzubillah..minta jauhlaa kan). Cinta itu sesuatu yang suci. Mulakannya dengan niat yang murni. Suburkannya dengan budi pekerti dan saling memahami. Buat yang tiada lagi janganlah dirisaui. Sampai masanya anda akan jumpa juga dengan si dia yang anda dan dia saling sukai sepenuh hati. Ingatlah satu perkara sebelum saya mengundurkan diri. Janganlah terlalu membenci kerana boleh jadi dialah yang akan kita cintai. Jangan pula terlalu mencintai kerana boleh jadi dialah yang akan kita benci. Salam.





Sunday, May 10, 2009

Pulau Tiga

Salam ukhwah buat sahabat-sahabat serta pembaca yang dikasihi. Kesibukan dalam menghadapi final exam dan penyiapan disertasi menyebabkan blog saya ini sedikit terabai. Hari ini saya terbuka hati untuk menulis mengenai percutian saya bersama sahabat-sahabat saya di Pulau Tiga selama 2 hari 1 malam. Walaupun singkat sahaja percutian kami namun kenangan manis dan pahit akan saya ingati sampai bila-bila.

Apa yang membuatkan saya tertarik hati dengan Pulau Tiga ini adalah keindahan semula jadi yang amatlah memukau mata sesiapa sahaja yang menjadi pengunjung Pulau Tiga ini. Saya berpeluang melihat batu karang serta ikan-ikan kecil yang berwarna warni. Mandi lumpur di mud volcano merupakan salah satu daripada keunikan di Pulau Tiga ini. Walaupun seronok bermain air dan menyelam menggunakan life jacket namun apa yang menghampakan saya ialah pulang tanpa kemahiran berenang. Saya hanya dapat terapung..hehehehe. Minum air garam free usahlah dikira berapa kali..hehehe. Di sini saya paparkan beberapa keping gambar pemandangan dan kawasan di sekitar Pulau Tiga sambil cuba untuk menjadi nature photographer ;p . Mungkin dengan melihat gambar-gambar ini anda akan tertarik untuk melawat Pulau Tiga yang hanya memerlukan masa lebih kurang 1 jam dari jeti Kuala Penyu.


















Saturday, April 11, 2009

hari ini..



Kesibukan setiap hari kadang-kadang membuat saya terasa hidup ini bagaikan satu bebanan. Setiap pagi bangun dengan rutin harian yang biasa. Kadang-kadang terasa jemu. Di saat saya menulis untuk ruangan blog saya pada hari ini, saya terfikir sibukkah saya sebenarnya? Atau saya hanya berpura-pura sibuk untuk lari daripada menghadapi kenyataan? Kenyataannya sangat jelas di depan mata. Hanya saya yang enggan mengakui. Berpura-pura tidak dengar tapi sebenarnya dengar. Berpura-pura tidak memandang tapi sebenarnya memerhati. Berpura-pura diam tapi hati berbicara tanpa henti. Sememangnya hidup saya penuh dengan kepura-puraan. Jangan terlalu percayakan saya nanti anda yang akan terpedaya seperti diri saya memperdaya diri saya (aduh..pening aku..).

Saya sebenarnya dalam dilema. Tidak puas hati tapi memendam dalam hati. Argh!!!! Sakit hati! Aku rasa apa yang aku buat semua tak berbaloi. Seperti mencurah air ke atas daun keladi. Sia-sia.
Terasa diri ini sangat bodoh!

**Selepas lima minit(berjaya menenangkan fikiran yang tadi tengah bercelaru)...

Saya yang bersalah. Usaha yang dilakukan masih lagi tak mencukupi.Kejayaan tak datang bergolek. Dugaan dari ALLAH untuk hamba-Nya supaya diri ini sentiasa mengingati-Nya.Masih ada waktu walaupun masa yang ada untuk saya sangat limited. Doakan saya. Untuk saya menemui kejayaan dan impian yang saya dambakan setiap hari dan setiap saat. Terima kasih buat semua.



Monday, March 23, 2009

THE MEANING OF SUCCESS



To earn the respect of intelligent people and to win the affection of children;
To appreciate the beauty in nature and all that surrounds us;
To seek out and nurture the best in others;
To give the gift of yourself to others without the slightest thought of return,for it is in giving that we receive;
To have accomplished a task,whether it be saving a lost soul,healing a sick child,writing a book or risking your life for a friend;
To have celebrated and laughed with great joy and enthusiasm and sung with exaltation;
To have hope even in times of despair,for as long as you have hope,
you have life;
To love and be loved;
To be understood and understand;
To know that even one life has breathed easier because you have lived;
This is the meaning of success...

Ralph Waldo Everson...
and modified by Ray Serway..
December 1989
and copied by one.adDa..
Samedi,le 28 mai 2005.

Thursday, March 12, 2009

Keengganan Dalam Mengakui Kebodohan



Bila perkataan 'bodoh' itu ditujukan kepada kalian sudah tentu ada di kalangan kita-kita yang marah,bengang,nangis sorang-sorang dalam bilik air ataupun tanpa apa-apa halangan terus lempang sumber yang memperkatakan perkataan 'bodoh' itu. Namun, ada apa dengan 'bodoh' sebenarnya? Sadis sangatkah bila perkataan 'bodoh' itu diperkatakan pada diri kita sendiri. Atau sememangnya kita terlalu bodoh untuk mengetahui maksud bodoh yang diperkatakan itu.

Percaya atau tidak, kisah hidup saya bermula dari saat saya dianggap 'bodoh'. Ingat-ingat lupa rasanya kisah ini berlaku ketika saya Darjah 6 (time result trial UPSR diumumkan oleh cikgu kelas).Mungkin sikap saya yang sedikit pendiam dan suka buat dek menyebabkan saya tidak berminat pabila rakan-rakan berbincang tentang result yang kami perolehi. Saya? Bila ada kawan yang tanya saya jawab. Lain-lain saya lebih prefer berdiam diri sambil memerhati. Kebanyakan rakan sekelas terkejut apabila nama last yang disebut oleh Cikgu Nur(bukan nama sebenar) untuk list SBP berdasarkan result trial UPSR adalah saya.(huhuhu..sedehnye aku..aku bijak per..). Semua mata memandang ke arah saya dengan muka yang agak arr terkejut. Ekspresi muka mereka sebenarnya tidak mengganggu saya sangat(ye ke?) cuma pabila ada satu suara yang berkata -"Panda jugok mu deh,aku ingat kan bodo(pandai jugak ko nih ek, aku ingatkan ko nih bodoh), saya tidak dapat menahan sebak hanya mampu berkata.."haaa??haaa..", seraya bangun menuju ke tandas perempuan dan menangis kegeraman. Kegembiraan? takde maknenye.Tapi terima kasih kepada 'bodoh' itu, kerajinan saya berjaya dilipat gandakan dan kesungguhan dalam menghadapi UPSR itu masih saya ingat cuma untuk mengulanginya buat kali ke-2 mungkin mustahil namun mungkin juga tak mustahil.

Belajar untuk menerima kebodohan dalam diri sebenarnya satu permulaan yang baik bagi seseorang yang mempunyai ciri-ciri kebijaksanaan. Ilmu yang kita perolehi masih lagi tidak mencukupi untuk kita selayaknya menerima gelaran "Bijak@ Genius"(kalau saje-saje berangan jadi genius tu lain kiralaa).Kejayaan tak datang bergolek. Kita yang harus mulakan dulu. Tuhan tak akan mengubah nasib kita jika kita tak berusaha ke arah yang lebih baik. Namun, perasaan malas sentiasa datang dan pergi dan kadang-kadang datang tak mahu-mahu pergi. Saat itulah bodoh kali ke-2 ditujukan kepada saya ketika Form 4. Sebabnya? Fail subjek addmath(huhuhu..aku akan sentiasa mengingati orang itu dalam hatiku..siapa?adelaa..hahahaha). But thanks to dot.dot.dot. i have survived my SPM 04 by the last name(dah nama aku stat ngan 'W'..memanglaa) announced in the list of anugerah pelajar cemerlang (majlis grad & naik stage). Alhamdulillah...

Ayahanda juga ada berpesan dengan memberikan ku sebaris peribahasa-"Yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran" pabila dia mengetahui saya suka stay up late at night to study(padahal men internet..ape nak jadi?). Sesungguhnya janganlah masukkan istilah stay up dalam kamus hidup anda. Guna bila betul-betul perlu sahaja. Namun janganlah dijadikan amalan dalam kehidupan seharian.

Jangan malu untuk mengakui kebodohan. Kerana dengan mengakui kelemahan yang kita ada sebenarnya membantu kita dalam mencari erti pencarian ilmu dalam kehidupan yang tak tahu hujungnya ini. Jika kita tahu kita bodoh, usahalah untuk menambahkan ilmu yang sedia ada. Namun, jika anda rasa anda sudah bijak..itu terpulang pada anda. Tepuk pipi tanya hati dan tanya diri. Bijakkah aku? atau..bodohkah aku?
True words left the heart hurt...