BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, January 28, 2009

Kemahiran Menghadapi Kegagalan Dalam Peperiksaan Bab 2


Apabila kita seorang yang berfikiran positif dan menerima kegagalan sebagai cabaran untuk melakukan yang lebih baik, di sini penulis mencadangkan beberapa strategi bagi menghadapi kegagalan iaitu:

Kita menjadi doktor kepada diri sendiri.


Maksud strategi ini adalah apabila kita terpaksa menerima kegagalan dalam peperiksaan, kita jangan begitu bersedih sebaliknya kita perlu menjadi doktor bagi merawat diri sendiri. Pertamanya sebagai seorang doktor kita perlu melakukan bedah siasat berkenaan sebarang punca yang menyebabkan kegagalan. Cuba kenal pasti setiap punca dan kelemahan. Akhirnya buat perskrepsi atau buat suatu senarai berkenaan kelemahan dan punca itu. Kesimpulannya sebagai doktor, kita cuba mengenal pasti seberapa banyak punca kegagalan.

Seterusnya kita bertindak pula seperti seorang arkitek.

Tindakan sebagai seorang arkitek pula bertujuan membina semula diri kita. Oleh yang demikian kita perlu mendapatkan seberapa banyak maklumat bagi membina diri kita semula. Maklumat dapat dicari sendiri ataupun meniru daripada orang lain, contohnya rahsia kejayaan orang lain.

Selepas memperoleh maklumat, kita menganalisis dan menilai seterusnya mengubahsuai mengikut kegunaan kita. Proses di peringkat arkitek ini bertujuan mencari alternatif penyelesaian masalah.

Menjadi seorang chef.

Peringkat yang terakhir adalah menjadi seorang chef atau tukang masak bagi menyelesaikan masalah kita. Sebelum memasak kita perlu tahu makanan yang hendak dimasak. Maksudnya kita perlu tahu matlamat akhir kita. Kita juga perlu tahu resipi untuk memasak makanan itu, maksudnya perlu ada cara dan strategi bagi mendapat maklumat itu dan apabila sudah dimasak kita perlu merasa masakan itu. Ertinya kita menilai kembali cara dan strategi yang kita gunakan. Apabila makanan sudah cukup sedap kita tidak perlu baiki tetapi apabila makanan itu masih kurang sedap kita perlu baikinya. Begitu juga apabila matlamat memperbaiki keadaan sudah sempurna, kita tidak perlu baiki tetapi apabila belum mencapai kesempurnaan kita perlu memperbaikinya semula.

Kesimpulannya, sebagai seorang doktor kita mencari punca kegagalan, sebagai arkitek kita bertindak mencari alternatif penyelesaian dan sebagai seorang chef kita cuba untuk memperbaiki kegagalan.


Rujukan

Memimpin Diri Sendiri. Ahmad Zabidi abdul Razak. 2003. PTS Publications & Distributors Sdn. Bhd.
Masih Adakah Satu Peluang?Masih adakah satu peluang?

Pada diri yang serba kekurangan

Di kala sepi membelenggu hati

Setelah usaha tidak memadai

Sesudah peluang dicemari..
Gelombang kerisauan

mula bergema di hati

dan sanubari..

Titis-titis air masin

menjadi saksi sebuah

penyesalan yang

terpahat di hati..


Masih adakah satu peluang?

Untuk diri menggenggam sebuah kejayaan?

Untuk diri memperbaiki kesilapan?

Untuk diri membuktikan kebolehan?

Untuk diri yang mengharapkan satu peluang?


Masih adakah satu peluang?

Untuk mengikat semula

Janji yang pernah dileburkan

Pada hati tua yang menunggu penuh pengharapan

Kejayaan anak yang tidak kesampaian..


Masih adakah satu peluang?Kemahiran Menghadapi Kegagalan Dalam Peperiksaan Bab 1

Tragedi pengeboman yang dilakukan oleh Inggeris ke atas Bandar Hiroshima dan Nagasaki di Jepun sekitar tahun 1945 meninggalkan kesan yang mendalam ke atas rakyat negara itu. Seluruh dunia menangisi nasib yang menimpa negara Jepun itu. Seluruh Bandar Hiroshima dan Nagasaki musnah bagaikan padang jarak padang tekukur. Sana sini mayat bergelimpangan dan keseluruhan bangunan di tempat itu musnah sama sekali. Hanya yang mengalami peristiwa itu tahu betapa seksanya penderitaan yang ditanggung. Dengan pengeboman itu juga menyebabkan Jepun mengalami kekalahan teruk dalam peperangan itu.


Walaupun peristiwa itu sentiasa dikenang sebagai detik kegagalan Jepun, namun demikian sekarang ini Jepun bangun untuk bersaing dengan negara maju yang lain dan kini Jepun adalah technology leader dalam pengeluaran pelbagai produk seperti optik, semikonduktor, bahan-bahan komposit, peralatan-peralatan mesin serta keperluan komputer dan sebagainya. Kejayaan negara Jepun dalam mempertingkatkan ekonomi sehingga menjadi salah sebuah negara maju selepas musnah akibat perang dunia kedua adalah salah satu contoh sekali gagal bukan bererti gagal untuk selama-lamanya.


Di sebalik kegagalan ada rahmat yang tersembunyi, kerana disebabkan kegagalan yang menimpa menyebabkan seseorang itu cuba mengamalkan beberapa sifat positif seperti berfikiran kreatif dan kritis bagi mencari kelemahan yang menyebabkan kegagalan, menyedari kekurangan diri serta mencari jalan memperbaikinya dan daripada kegagalan membuka peluang kepadanya untuk bertemu bidang realiti hidupnya.


Setiap insan tidak dapat lari daripada menemui kegagalan. Begitu juga dengan para pelajar. Kebiasaannya ukuran kegagalan pelajar adalah pada keputusan peperiksaan. Memandangkan tidak mustahil kita terpaksa menghadapi kegagalan dalam peperiksaan, persoalannya bagaimana kita ingin meneruskan hidup selepas kegagalan itu ? Kegagalan dalam pepriksaan sama ada kecelakaan ataupun ada rahmat di sebaliknya bergantung pada pemikiran individu itu sendiri. Apabila kita dapat mengawal pemikiran dengan menjadikan kegagalan sebagai pendorong dan penguat semangat untuk bangkit membetulkan kesilapan lalu dan berusaha sehingga memperoleh kejayaan yang cemerlang, kegagalan itu menjadi rahmat kepada kita.


Sebaliknya menurut Napleon Hill (1999), apabila seseorang menerima kegagalan sebagai petanda suatu kelemahan yang ada pada dirinya, dan memikirkannya sehingga mewujudkan perasaan rendah diri dan mula menjauhkan diri daripada rakan-rakannya, kegagalan itu menjadi suatu kecelakaan dalam hidupnya. Bagaimana dengan kita? Apabila ditakdirkan kita gagal dalam peperiksaan adakah kita akan bangun semula memperbaiki kelemahan yang ada pada diri kita dan berusaha lebih gigih supaya tidak mengulangi kegagalan bahkan bertekad menghasilkan keputusan yang lebih baik ataupun kegagalan melemahkan dan mematahkan semangat kita untuk mencuba? Jawapannya terletak pada tangan kita kerana kitalah yang memimpin diri sendiri bukannya orang lain.